Something against you – or me? / Jotain sinua vastaan – vai minua?

Photo credit: Maria Hakasalo

As I was working on my focusing book, I was listening to music–something random from You Tube. Next thing that I noticed was how I was criticizing the singer’s vocal technique. I had just written about some painful school memories when a sense of isolation emerged.  I also noticed how I was compensating for those feelings by thinking I was being better than others.

Suddenly I understood the connection between feeling isolated and compensating by finding fault in others. Instead of facing the something in me that didn’t feel accepted, I criticized the You Tube singer. I  compensated for my own pain by pretending to be skillful, successful and perfect.  This is what I did as a child who felt isolated.

As I sat next to the small child in me who was feeling the pain I said to her: “You can be as you are, small, painful, sometimes competent, sometimes incompetent. You do not need to be perfect or look like it..”

I sighed deeply and noticed that something in me released.

Do you want to get in touch with the part in you that is not feeling alright? You can listen to one of Kevin’s intunements at https://wholebodyfocusing.blog/2018/10/19/something-is-not-right/

When listening I could feel a firm lump in my stomach which softened after I listened to the following intunement. It helped me to be tenderly present with the felt sense in my stomach: https://wholebodyfocusing.blog/2018/07/19/an-active-meditation-to-welcome-what-wants-to-present-itself-for-your-attention/

***

Kun kirjoitan fokusointikirjaa, kuuntelen välillä musiikkia, tällä kerralla jotain satunnaista Youtubesta. Kirjoittamisen lomassa havaitsin arvostelevani laulajan laulutapaa. Olin juuri kirjoittanut kipeistä koulumuistoista, erillisyyden tunteestani ja kuinka pyrin kompensoimaan sitä näyttämällä paremmalta kuin muut.

Yhtäkkiä ymmärsin yhteyden näiden kahden välillä.

Sen sijaan, että kohtaisin itsessäni sen puolen, joka ei kokenut tulleensa hyväksytyksi, arvostelen toista, laulajaa. Siirrän laulajan arvosteluun yritykseni kompensoida omaa kipuani osaamisella, onnistumisella, täydellisenä olemisena. Näin tein lapsena, vaikka en sitä silloin ymmärtänyt.

Arvostelun sijaan asetuin itsessäni olevan pienen, kipuilevan rinnalle ja sanoin: “Saat olla sellainen kuin olet, pieni, kipuileva, välillä osaava, välillä osaamaton. Sinun ei tarvitse olla täydellinen tai näyttää siltä ulospäin.”

Hengähdin syvään ja huomasin, että jotain minussa vapautui.

Jos haluat saada kosketuksen siihen osaan itsessäsi, jolla ei kaikki ole hyvin, voit kuunnella tämän harjoituksen: https://wholebodyfocusing.blog/2018/10/19/something-is-not-right/

Itselleni tuli vahva möykkymäinen tuntu vatsaan, joka pehmeni vasta, kun kuuntelin seuraavan, lempeää läsnäoloa itselleni antavan harjoituksen:  https://wholebodyfocusing.blog/2018/07/19/an-active-meditation-to-welcome-what-wants-to-present-itself-for-your-attention/.

 

 

Please leave a comment about your response to this post.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d